maandag, 24 september 2012 10:43

Wat is er straks nieuw in Joomla 3.0?

Sinds de koerswijziging van Joomla na versie 1.6 vliegen de versienummers ons om de oren. Inmiddels draaien we met z’n allen op versie 2.5, hoewel er nog velen zijn die de stap ná 1.5 nog moeten maken. Het grote voordeel is echter wel dat het upgrade traject wat eenvoudiger is geworden nu. De stap van versie 1.7 naar 2.5 was eigenlijk helemaal niet zo groot. Maar nu staat Joomla 3.0 voor de deur. Wat mogen we daarvan verwachten?

 

Hoewel het nog even duurt voordat versie 3.0 beschikbaar zal zijn is er toch al een eerste beta versie vrij gegeven. Leuk om er eens naar te kijken, maar natuurlijk absoluut ongeschikt om een productie website mee te draaien.

Wat is er nieuw in Joomla 3.0?

We willen al wel graag weten wat we straks aan nieuwe functies mogen begroeten. Laten we eens kijken wat er op de planning staat voor Joomla 3.0:

  • Beter support voor mobiele toestellen. Mobiel wordt steed belangrijker. Joomla 3.0 zal de mobiele ‘revolutie’ beter gaan ondersteunen door op Twitter bootstrap gebaseerde templates voor front- en backend. Hiermee wordt Joomla zelf ‘mobile friendly’ en daarmee zal het het eerste CMS zijn dat die status bereikt. Andere systemen zoals WordPress kennen ook wel oplossing voor mobiel gebruik, maar vaak wordt dat dan opgelost door middel van een losse app. Met Joomla 3.0 is dat echter niet nodig.
  • Meer aandacht voor de gebruikersinterface. Mede door de komst van Bootstrap wordt de gebruikersinterface flink onder handen genomen. Een veel gehoorde klacht is bijvoorbeeld dat er te weinig ruimte is voor de editor. In Joomla 3.0 worden dit soort zaken aangepakt en verbeterd.
  • Eenvoudige configuratie Ken je dat, dat je weet dat er ergens in instelling in Joomla zit die je moet aanpassen, maar je weet niet meer precies waar? Instellingen vind je nu terug op veel verschillende plaatsen. Dat wordt gewijzigd, zodat je straks al je instellingen op één plek terug kunt vinden.

Ongetwijfeld zullen meer details duidelijk worden zodra Joomla 3.0 in de beta fase voorbij is. Nog heel even wachten en het is zover. De definitieve release staat gepland voor 27 september, dus binnenkort meer nieuws.

Moet ik upgraden naar Joomla 3.0?

Nu nog zeker niet, want een beta versie is daar niet geschikt voor. Wacht sowieso op de defintieve release. Daarna kun je overwegen om te upgraden. Joomla 2.5 is echter een ‘lange termijn’ release, wat betekent dat upgraden pas echt noodzakelijk wordt bij de release van versie 3.5, die gepland is voor september 2013… Zit je nu op Joomla 2.5 dan belooft men een ‘one-click-upgrade’ te bieden. Echter, themes en extensies kunnen roet in het eten gooien, dus je uitgebreid oriënteren en vooraf testen is echt een must.

Zodra er meer details zijn over Joomla 3.0 lees je dat natuurlijk weer op De Bouwers.

 

Lees 41272 keer

De technische helft van De Bouwers. Android enthousiast, Windows maf en gek op design en retro. Spit graag in Php code, kent html uit zijn hoofd.

Meer in deze categorie: Joomla 3.2.3 »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over ons

De Bouwers; 2 heren met overdag een drukke baan, die in hun vrije tijd fröbelen met webdesign, media & fotografie.

Locatie

Een kantoor hebben we niet, we voeren onze hobby in onze vrije tijd uit. Maar we zijn te bereiken via sociale media als Twitter (@debouwers) en via email middels de contact pagina.